ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ “ΣΤΕΦΑΝΟΥ & ΑΡΕΤΗΣ ΤΣΕΡΠΕΛΗ” ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΦΛΑΣΙΝΓΚ

Νέα Υόρκη, Φλάσινγκ: Στο Πνεύμα των Τριών Ιεραρχών, της γνώσης, της σοφίας και της Eλληνικής Oρθόδοξης Κληρονομιάς γιόρτασαν ιερείς, δάσκαλοι, μαθητές, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, θείοι, συγγενείς και φίλοι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ‘’42η Ημέρα των Γραμμάτων” του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου Αγίου Νικολάου, Φλάσινγκ, “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου μετά τη λειτουργία, στην Αίθουσα “Σαραντάκος”. Η γιορτή αυτή, όπως κάθε χρόνο, ήταν αφιερωμένη στους αποφοίτους του σχολείου που τον περασμένο Σεπτέμβριο έγιναν δεκτοί στα καλύτερα αμερικανικά Πανεπιστήμια και που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό έκθεσης που διοργανώνει κάθε χρόνο το σχολείο.

Ήταν δε μια συνέχεια, στην Κοινότητα του Απογευματινού του Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, της μεγάλης εκδήλωσης για τα Ελληνικά Γράμματα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 29 Ιανουαρίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν, όπου παρακινώντας γονείς και οικογένεια – «Να μιλάτε στα παιδιά σας ελληνικά και στο σπίτι» – ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, παρέδωσε τα πτυχία στους 74 επιτυχόντες,
μεταξύ των οποίων μαθητές του Απογευματινού Αγίου Νικολάου.

Την εκδήλωση άνοιξε με την Προσευχή του ο Πατήρ Αριστείδης, ευχόμενος να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με την Ελληνοορθόδοξη ταυτότητά μας στο μέλλον όπως το δώρο αυτό και η φύλαξή του μας έχει δοθεί ως τώρα.

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Απογευματινού του Αγίου Νικολάου, Φλάσινγκ, “Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη” Γιώργος Κανελλόπουλος, καλωσόρισε τους δασκάλους, τους γονείς, και μέλη της κοινότητας τονίζοντας ότι η υλοποίηση και η επιτυχία της γιορτής οφείλεται στην ακούραστη προσπάθεια του συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων, της Προέδρου του Αργυρώς Φύλλα, του Γεωργίου Ντουβαία, πρώην Προέδρου του Συλλόγου Ανδρών της Κοινότητας Αγίου Νικολάου, χορηγό και οργανωτή της εκδήλωσης, μετά της συζύγου του κ. Ιουλίας Ντουβαία,
καθώς και του νέου Προέδρου της κοινότητας Σωτηρίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Κανελλόπουλος τονίζοντας το ρόλο των Τριών Ιεραρχών στη διαχρονική Ελληνική Παιδεία κάλεσε στο βήμα για την ανάγνωση αποσπασμάτων του Μεγάλου Βασιλείου τους μαθητές της Ογδόης Τάξης: Ευστράτιο Γάββαρη («Μιλάει η πείρα ενός Αγίου»), Ελπίδα Χατζηδημητρίου («Το Νερό και ο Ηλιος»), Μαρία Γκατζώνη («Η Αγία Γραφή»), Aγαθή Κατέχη («Οι Καρποί και το Φύλλωμα» και Μαρία Γκατζώνη («Ο Ηρακλής και οι δύο δρόμοι»). Τα παιδιά απέσπασαν την προσοχή των προσκεκλημένων με την ορθοφωνία, τη σοβαρότητά τους και την προς όλο το ακροατήριο μεταδοτικότητα των συμβουλών του Μεγάλου Βασιλείου προς τους νέους. Και μόνον αυτά τα αποσπάσματα, που διάβασαν και τρίτης ακόμη γενιάς μικροί Ελληνοαμερικανοί μαθητές έδειξαν στον κόσμο την Ελληνοορθόδοξη μαθητεία των παιδιών καθώς και την ωφέλειά τους από τον πλούτο των
Ελληνικών Γραμμάτων.

Οσο κι αν ήταν αναμενόμενο οι βραβευμένοι μαθητές να επαινέσουν και να υποστηρίξουν το Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Νικολάου όπου έμαθαν τα Ελληνικά τους, γνώρισαν τους Ελληνες φίλους τους κι απέδειξαν στους γονείς τους ότι οι κόποι τους κι η επιθυμία τους δεν πήγαν χαμένοι, οι σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές ενθουσίασαν και συγκίνησαν όλους τους προσκεκλημένους, ενώ έκαναν τα πρόσωπα των γονιών τους και των παππούδων και γιαγιάδων τους να λάμπουν από υπερηφάνεια και χαρά.

Μαζί με τους μαθητές χειροκροτήθηκε ο ίδιος ο κ. Κανελλόπουλος που έχει υπηρετήσει τη διδασκαλία για πολλά χρόνια, έχει αγαπηθεί από τους μαθητές και τιμάται σε ολόκληρη την Κοινότητα του Αγίου Νικολάου για το διαρκές έργο του “να μάθουν τα παιδιά τα Ελληνικά”!

Στη συνέχεια, οι πρωτοετείς σήμερα φοιτητές αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων της Νέας Υόρκης που διακρίθηκαν για την Εκθεσή τους με θέμα “ η Σπουδαιότητα της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού μας εις την Ορθόδοξη Πίστη μας” Βασιλική Γκλέκα, Σπύρος Σουλιώτης και Μαρία – Άννα Τζιράνη, με πνεύμα που έδειχνε την καλλιέργεια του χαρακτήρα εκάστου, μετέδωσαν με αποσπάσματα από τις δικές τους Εκθέσεις στο ακροατήριο, τη σημαντικότητα που έχει προσδώσει στην ακαδημαική τους πορεία η γνώση τους Ελληνικής Γλώσσας που διδάχτηκαν στο Σχολείο “Στέφανος & Αρετή Τσερπέλης”.

Η παρουσία του κ. Στεφάνου Τσερπέλη στην εκδήλωση απέσπασε την προσοχή των παρευρισκομένων καθώς είναι ο μεγάλος Ευεργέτης του Σχολείου που προς τιμήν και αναγνώρισή του φέρει το όνομά του καθώς και της συζύγου του Αρετής.
Στο θερμό αλλά και ενθουσιώδη χαιρετισμό του τόνισε την ευγενική ιερατική παρουσία του Πατέρα Αριστείδη στην Κοινότητα του Αγίου Νικολάου, αλλά και της παραδειγματικής για τους νέους γονείς οικογένειάς του.
Ο κ. Τσερπέλης αναφέρθηκε στο αξιόλογο και διαρκές έργο του Διευθυντή του Απογευματινού κ. Γεωργίου Κανελλοπούλου. Επίσης, επαίνεσε το εξαιρετικό έργο και την παρουσία “παράγοντα” της Διευθύντριας του Ημερησίου Ελληνικού Σχολείου κ. Αθηνάς Κρομμύδα.
Η ικανοποίησή του και η χαρά του για την ιστορία που έγραψαν και το μέλλον που “υπόσχονται” οι μαθητές των Σχολείων του Αγίου Νικολάου, μερικοί από αυτούς ο ίδιος ο ιερατικώς Προιστάμενος του Ναού του Πρωτοπρεσβύτερος π. Παύλος Παλαιστίδης, ο γιατρός
Β. Τένερ, κ.α. συνεπήρε το ακροατήριο που τον χειροκρότησε θερμά.
Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις κόρες του κ. Τσερπέλη είναι απόφοιτες του Σχολείου του Αγίου Νικολάου, ακόμη δε πολλά ανήψια και παιδιά ανηψιών του όπως η Αναστασία Πούλου, που μαζί με άλλους μαθητές αρίστευσε στις Πολιτειακές εξετάσεις Νέας Υόρκης στην Νεοελληνική Γλώσσα κατά το σχολικό έτος 2015-2016. Ο κ. Τσερπέλης με το πέρας της ομιλίας του ανακοίνωσε στη Διεύθυνση του Σχολείου την προσφορά δωρεάς του δύο χιλιάδων δολαρίων.

Συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους και ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Κύπρου στην Νέα Υόρκη Βασιλείου Φιλίππου και η σημαντική αναφορά του στην Ελληνική Γλώσσα και τα Ελληνικά Γράμματα.
Θερμό χαιρετισμό και αναγνώριση του έργου του Σχολείου “Στεφάνου & Αρετής Τσερπέλη” εξέφρασε επίσης και η κ. Θάλεια Χατζηγιαννόγλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Νέας Υόρκης.
Η κ. Αργυρώ Φύλλα, Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Δασκάλων τόνισε την προσπάθεια που γίνεται και από τους γονείς των μαθητών για τις επιδόσεις τους στο Ελληνικό Σχολείο.
Τέλος, ο κ. Σωτήριος Γεωργίου ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Σχολείου για την υποστήριξη στο έργο του ως νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας Αγίου Νικολάου.
Την όμορφη τελετή παρακολούθησαν η διευθύντρια του Ημερησίου Σχολείου κ. Αθηνά Κρομμύδα, το εκπαιδευτικό έργο της οποίας εξήρε ο κ. Κανελλόπουλος, ενώ την ευχαρίστησε και προσωπικά για την εξαιρετική συνεργασία της. Επίσης, παρευρέθηκαν και αναγνωρίστηκε από τον τον κ. Κανελλόπουλο το έργο των δασκάλων του Απογευματινού: Αντιγόνη
Βλαχογιάννη, Βολίκα Πέππη, Κολυδά Κατερίνα, Μαρία Κοντολεμάκη, Κουτσοδήμου Δήμητρα, Δέσποινα Παυλίδη. Ο κ. Κανελλόπουλος ανέφερε επίσης και τους καλλιτέχνες, συντελεστές στο Απογευματινό: τη Μουσικό Γιοβάννου Αρετή, τη χορογράφο Φιλλέα Χριστίνα, το θεατρικό σκηνοθέτη Στέφανο Στεφάνου όπως ανέφερε επίσης τη γραμματέας του Σχολείου Μαρία
Κυπρίδη κ.α. άλλους συντελεστές της Κοινότητας του Αγίου Νικολάου.
Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο μαχητής για την Ελληνική Γλώσσα κ. Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος και η σύζυγός του κ. Βιργινία Ζαχαροπούλου, παππούς και γιαγιά της αρίστης Αναστασίας Πούλου εξέφρασαν στον MGTVUSA τη συγκίνηση και την περηφάνειά τους για την εγγονή τους. Ο κ. Ζαχαρόπουλος με την ιδιότητά του ως πρώην Πρόεδρος, σήμερα Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής “Παναγία η Προυσιώτισσα” εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήριά του και για τον πρωτοετή φοιτητή Πανεπιστημίου Σπύρο Σουλιώτη με κοινή καταγωγή του πατέρα του από την Ευρυτανία (Αγιος Γεώργιος, Επισκοπή). Το Απογευματινό Σχολείο του Αγίου Νικολάου γράφει ιστορία στα Ελληνικά Γράμματα και την διατήρηση της Ελληνικής ταυτότητας από την ίδρυσή του το 1957, την πιστοποίησή του από το
υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής το 1973 ως και σήμερα, υποσχόμενο γενιές Ελληνοαμερικανών με Ελληνική ταυτότητα και στο μέλλον.

 

 

Related Posts