About us        Contact

Η Μαρία Κάλλας ταξιδεύει στο Μόντρεαλ & Τορόντο

Το ταξίδι της δικής μας Μαρία Κάλλας είχε ραντεβού με δύο ακόμα προορισμούς πριν έρθει στην Ελλάδα για τις προγραμματισμένες πρεμιέρες σε Καλαμάτα στις 22 Απριλίου, σε Αθήνα στις 23 Απριλίου και σε Μελιγαλά στις 29 Απριλίου.

Στις 2 Απριλίου η ταινία ” Η δική μας Μαρία Κάλλας” έκλεισε το Φεστιβάλ κινηματογράφου του Μόντρεαλ στο RIALTO THEATER λαμβάνοντας τεράστια αναγνώριση από το Καναδέζικο σινεφίλ κοινό. Η αίθουσα χωρητικότητας 500 και πλέον θέσεων ήταν κατάμεστη. Τα πρόσωπα των θεατών φωτίζονταν και σκοτείνιαζαν ανάλογα με τις διακυμάνσεις της ψυχολογίας της μεγάλης ντίβας. Η ανάλγητη προσωπικότητα της μάνας, τα αλλεπάλληλα ταξίδια της Κάλλας σε Ελλάδα και εξωτερικό για λόγους προσωπικούς και επαγγελματικούς, καθώς και το συναισθηματικό της δέσιμο με τον Αριστοτέλη Ωνάση, έδωσαν στους θεατές μια σαφή εικόνα του συναισθηματικού κόσμου της μεγάλης σοπράνο. Η σκηνοθετική επιλογή να τεθεί το πατρικό σπίτι και η ελληνική καταγωγή της ντίβας στο επίκεντρο επηρέσε συναισθηματικά το κοινό, που στο τέλος της ταινίας αγκάλιασε κυριολεκτικά τον σκηνοθέτη ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παραδώθηκαν σε αναφιλητά με το τέλος της ταινίας. Στην σκηνή κλήθηκαν οι οργανωτές της προβολής όπως ο κ. Γιάννης Καούσιας, Δ/ντής του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μόντρεαλ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ (ΕΚΜΜ) κ. Νικόλαος Παγώνης, κ.α.

Πριν την έναρξη καλωσόρισε και προλόγισε η κ. Καίτη Σάμπαλη, Συντονίστρια του Θερινού Σχολείου στην Καλαμάτα. Μετά την προβολή ο σκηνοθέτης κ. Μπάμπης Τσόκας αναφέρθηκε στο σκοπό της δημιουργίας της ταινίας και στα μηνύματα που μεταφέρει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η μελέτη και έρευνα της ζωής της μεγάλης ντίβας για τρία χρόνια καθώς και η συμμετοχή 250 εθελοντών που αυθόρμητα συνεργάστηκαν στη μεγάλη αυτή παραγωγή δημιούργησαν αυτό το εξαιρετικό έργο.

Ο Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας αναφέρθηκε στη συνεργασία και συστράτευση με τους απανταχού Μεσσηνιακούς Συλλόγους και Ελληνικές Ομογενειακές Κοινότητες.

Η προβολή στο Τορόντο στις 3 Απριλίου έγινε στο Πολυμενάκειο Πολιτιστικό Κέντρο. Και εδώ το κοινό είχε την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά που χρειάζονται ώστε να δει με τη ματιά του σκηνοθέτη την πορεία της ζωής της Μαρία Κάλλας. Γέλασε με το σημείο όπου υπήρχε χιουμοριστική σκηνή, ταξίδεψε με τη φωνή της πρωταγωνίστριας στο μικρό μοιρολόι στην αρχή της ταινίας και χειροκρότησε με θέρμη και ρυθμό τα ονόματα των συντελεστών που εμφανίζονται στους τίτλους τέλους.

Στην αρχή ο Πρόεδρος της Πανμεσσηνιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά κ. Θεόδωρος Τζαλαλής καλωσόρισε το κοινό και προλόγισε για την ταινία και στο τέλος ο σκηνοθέτης κ. Μπάμπης Τσόκας με ένα σάλτο ανέβηκε στη σκηνή και ανέλυσε τα μηνύματα που ήθελε να προβάλει μέσα από την παρουσίαση της ζωής της Μαρία Κάλλας.

Ο Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας μετέφερε το χαιρετισμό του Προέδρου κ. Παναγιώτη Κατσίβελα και της Συμπροέδου κ. Αλειφέρης και επεσήμανε ότι η ταινία της Μαρίας Κάλλας ξεπερνά τα όρια της Μεσσηνίας και είναι μια ελληνική υπόθεση. Επίσης η συμμετοχή των 250 εθελοντών, που ξεπέρασαν με τις επιτροπές οργάνωσης των προβολών τους 300, φανερώνουν τη συνέχιση της εθελοντική συνεργασίας και τη δημιουργία μιας αγκαλιάς από όλους τους Μεσσήνιους αλλά και όλο τον Ελληνισμό που συμμετείχε στη γιορτή. Στη συνέχεια, όπως και στις προηγούμενες τέσσερες προβολές, κάλεσε τις οργανωτικές επιτροπές στις οποίες απονεμήθηκε  από ένα αναμνηστικό συμμετοχής, ενός βιβλίου με τις εντυπώσεις των συντελεστών παραγωγής της ταινίας κι ενός αυθεντικού μεταξωτού μαντηλιού καλαματιανού.  Στη σκηνή κλήθηκαν οι συμμετέχοντες στην οργάνωση.

Στο Μόντρεαλ η βραδιά συνεχίστηκε με κοκτέϊλς και δείπνο και στο Τορόντο ακολούθησε ένα πολύ καλά οργανωμένο δείπνο με ελληνικά εδέσματα.

Η παρέα των θαυμαστών της ταινίας μεγαλώνει, η αγκαλιά των εθελοντών πλαταίνει και σύντομα θα φτάσει να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, την αγάπη για τον κινηματογράφο έμπρακτη εκδήλωση και το πάθος για τον εθελοντισμό ελληνικό κεκτημένο ανά τον κόσμο.

Καλό ταξίδι Μαρία Κάλλας! Το 2017, ένα έτος ορόσημο οι άνθρωποι ακόμα ανασταίνουν την παρουσία σου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στο να πραγματοποιηθούν αυτά τα ταξίδια, που άνοιξαν τα σπίτια τους αλλά προ πάντων τις καρδιές τους!

Στην είσοδο του Rialto Theater στο Μοντρεαλ

 

Το θέατρο Rialto στο Μόντρεαλ

 

Απονομή ενθυμίων στο Μόντρεαλ

 

Κοκτέιλς με το πέρας του Φεστιβαλ Κινηματογράφου στο Μόντρεαλ

 

Απονομή ενθυμίων στο Τορόντο

 

Χαιρετισμός Μπάμπη Τσόκα στο Τορόντο

Related Posts