ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ Καλαμάτα 18 Νοεμβρίου 2016
Μαιζώνος 68 & Σωκράτους, Καλαμάτα, GR 24100 Α.Π.: 53
Ανακήρυξη του 2017 ως «Έτους Μαρίας Κάλλας»
Μία από τις τελευταίες πράξεις του προηγούμενου Υπουργού Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ήταν η με αριθμό ΥΠΠΟΑ/ΓΔΣΠ/ΔΕΠΠ/ΤΜ/329642/9656 /3412/ 1 -11 2016, που αφορούσε στην έγκριση του Ενημερωτικού Σημειώματος, του Τμήματος Μουσικής της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής Κληρονομιάς, του Υπουργείου Πολιτισμού της ανακήρυξης του 2017 ως ” Έτος Μαρίας Κάλλας”.
Η εισήγηση στηρίχτηκε στην πρόταση του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου ATHENAEUM, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της συμπλήρωσης των σαράντα χρόνων από το θάνατο της μεγάλης ελληνίδας καλλιτέχνιδας Mαρίας Κάλλας. Πρόταση όμως για το ίδιο θέμα είχε κάνει και η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, αρχικά στις 10 Οκτωβρίου 2016 στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στις 18 Οκτωβρίου 2016, στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία, τόσο στην Προεδρία της Δημοκρατίας όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, επικαλέστηκε το μεσσηνιακό της ρόλο που συνδέει τους απανταχού Μεσσηνιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, τη μεσσηνιακή καταγωγή της μεγάλης ντίβας του λυρικού θεάτρου και την ταινία “Η δική μας Μαρία Κάλλας”, της οποίας τη δημιουργία ανέθεσε στον Ελληνοσουηδό σκηνοθέτη, κ. Μπάμπη Τσόκα, μαθητή του Bergman, καθηγητή της Βασιλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου της Στοκχόλμης.
Η ταινία, ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ 95 λεπτών, είναι ήδη έτοιμη και οδεύει σε διεθνή φεστιβάλ. Για την ταινία αυτή εργάστηκαν και συμμετείχαν εθελοντικά υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μέλη της Αμφικτυονίας, ο Σύλλογος Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας “Μαρία Κάλλας”, η Ενωση Φίλων “Μαρία Κάλλας”, ο Μεσσηνιακός Σύλλογος Νέας Υόρκης “Ο Αριστομένης” και ηθοποιοί, οπερατέρ, συγγραφείς, ποιητές, πρόξενοι, γλύπτες, καλλιτέχνες, μουσικοί, επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί.
Το μήνυμα που βγαίνει πηγαία από την ταινία είναι ότι η Κάλλας είναι Ελληνίδα και η Ελλάδα συνεχίζει να γεννά διάσημες προσωπικότητες. Επίσης η ταινία είναι αποτέλεσμα αυθόρμητης συμμετοχής διακοσίων πενήντα (250) προσώπων, όλων εθελοντών και εξαιτίας αυτού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για τη σημερινή Ελλάδα. Τέλος, η ταινία είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως εργαλείο της Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Το ενημερωτικό σημείωμα του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρει:
«Το έργο που άφησε πίσω της η μεγάλη αυτή ελληνίδα καλλιτέχνιδα είναι τόσο μεγάλο που μόνο ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμε. Η μεγάλη αναγνώριση ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 1951, όταν η Κάλλας άνοιξε τη σαιζόν στη Σκάλα του Μιλάνου με τους «Σικελικούς Εσπερινούς». Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ετών η Σκάλα ήταν η σκηνή των μεγίστων θριάμβων της σε ένα ευρύ φάσμα ρόλων. Η «Νόρμα» του Μπελλίνι, η «Τραβιάτα» του Βέρντι, η «Τόσκα» του Πουτσίνι, η «Μήδεια» του Κερουμπίνι, ή «Κάρμεν» του Μπιζέ είναι οι ρόλοι που ταυτίστηκαν, θα μπορούσαμε να πούμε, με το όνομα της Μαρίας Κάλλας. Έδωσε πλήθος παραστάσεων, συναυλιών και master classes σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Λατινική Αμερική και Ιαπωνία.
Στις 5 Ιουλίου 1965 εμφανίστηκε για τελευταία φορά σε παράσταση όπερας στο Κόβεντ Γκάρντεν με την «Τόσκα» σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλλι. To 1966 απεκδύθηκε την αμερικανική υπηκοότητα και έλαβε την ελληνική. Άλλωστε σε συνεντεύξεις της πάντα αναφερόταν στην ελληνική καταγωγή της. Η Μαρία Κάλλας απεβίωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 στο Παρίσι. Η κηδεία της έγινε στις 20 Σεπτεμβρίου και, αφού το σώμα της αποτεφρώθηκε όπως επιθυμούσε, την άνοιξη του 1979 η τέφρα της σκορπίστηκε στο Αιγαίο.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Μαρία Κάλλας υπήρξε η «ντίβα» της όπερας σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι με το ταλέντο και την έντονη προσωπικότητά της προώθησε την ελληνικότητα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, καθώς και το γεγονός ότι το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο ATHENAEUM γνωρίζει ότι όλες οι συγγενείς στον πολιτισμό μας χώρες θα τιμήσουν με ξεχωριστές εκδηλώσεις και συνέδρια την επέτειο των 40 χρόνων από το θάνατο της Μαρίας Κάλλας».
Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία καλείται τώρα να κάνει τα επόμενα βήματα. Να συναντηθεί με όλους τους συγγενείς οργανισμούς και φορείς της Μεσσηνίας για συζήτηση, συνεργασίες και δράσεις. Επίσης να συνεργαστεί και με φορείς της Ελλάδος και του Εξωτερικού για να υπάρξουν συνεργασίες και δράσεις αρχίζοντας από το Δεκέμβριο του 2016 και να συνεχιστούν σε όλο το 2017.